Anlagsprovet

Nu är anlagsprovet bokat. Den 1 oktober smäller det. Jag och Alex syster , Christina ska gå tillsammans. Hon ska gå med sin boston Yra. Det kommer gå toppen! Jag är nervös redan nu haha men det lägger sig nog. Känner mig som ett litet barn innan julafton. Minns inte domarens namn men vi ska åka till mönsterås och gå det. Det kommer nog gå finfint, bara jag själv är lugn. Vi kan ju inte få ett riktigt intyg om han lyckas med provet eftersom han är blandras men vi får en liten lapp från domaren om han fixar det i alla fall. Måste fixa fram en chipläsare tills dess. Hur gör man det? Det är med blandrasgrejen tycker jag är lite fjantig egentligen. Jag menar det har ju knappast med saken att göra om han är blandras eller inte, om han är duktig i spåret så är han ju. Det vore ju som om en männsika i OS som var hälften svart och hälften vit vann en tävling men eftersom han/hon är blandad så vinner tvåan istället och ettan får inget pris. Någon som håller med mig eller är det bara jag?
 
Ludde käkar bark bland vitsipporna!

Den där egentiden

Rackarns, nu har det gått ett tag sen senaste uppdateringen. Jaja det är väl sånt som händer. Vi har i alla fall fått Luddes nya spårsele och den sitter kanon dock har vi inte hunnit provspåra i den än. Var några dagar sedan spår nu så får komma igång igen imorn tänkte jag. Ikväll är Ludde och jag själva eftersom Alex är hemma hos sig ikväll. Men det kan vara mysigt att få lite egentid med vovven också även om vi saknar husse jättejättemycket! Men när vi är själva så blir det på ett helt annat vis. Ludde blir så otroligt go mot mig han myser verkligen med bara mig då. Annars är det oftast Alex som får det mesta goset men ikväll är det jag eftersom husse inte finns till hands. Men vi har det bara gött helt enkelt. Just nu ligger Ludde på mina fötter och sover och han ser ut att mest bara trivas. Egentligen behöver jag nog inte köpa nya raggsockar inför vintern utan bara en till hund helt enkelt så är det fixat med fotvärmen. Dock är ett par raggsockar lite billigare i drift och kräver inte riktigt lika mycket. Men kan vara värt att funderna på haha. Hur som helst har vi haft en toppenkväll men vi saknar dig husse! På fredag är du hemma igen, undrar vem som blir gladast då, jag eller Ludde ;) ?
<3
 
Ludde älskar sin husse


Spår i bilder

Börja med att ha en flaska som du kan skvätta blod med, jag har tagit en helt vanlig cola flaska och slagit hål i korken med en spik
 
 Ta upp en klöv från frysen och tina till. Den här klöven är använd en gång innan som ni ser 
 
Ta sedan blodmjölet (min förpackning ser ut såhär) och häll i några teskedar i flaskan tillsätt sedan vatten och blanda runt
 
Tadaa! Jag vet inte hur många gånger man har lurat sig själv och trott att det varit cola som stått i kylen
 
Ta sedan ett grövre snöre, typ steksnöre, och färst i klöven så du har något att dra i. Se till att det är lagom långt
 
Markera sedan spårstart 
 
Sparka upp en liten håla i marken skvätt blod och börja dra klöven. Skvätt sedan blod ca varannan eller var tredje meter. Låt sedan spåret ligga i önskad tid.
 
Ta sedan ut hunden till spårstart eller en bit innan och byt från halsband till sele och lina. Ludde är väldigt duktigt på kommandot stanna och det har hjälpt oss mycket i just den här delen. Försökte hitta en bild där Ludde inte ser ut som att han är jätteledsen. Han är egentligen glad, han ser bara ut såhär haha :P
 
Lina - check! 
 
Visa sedan hunden spåret och använd ditt spåkommando
 
Sedan är det vara att hänga med :)
 
När klöven väl är hittad så lek med den och gör den till världens roligaste sak. Glöm inte heller att berömma mycket!
 
Byt sedan tillbaka från sele och lina till halsband och koppel igen
 
När du sedan ska ta klöven från hunden så glöm inte att byta med något annat. Det här är vad jag använder men man kan använda en favoritleksak eller något annat. Ta aldrig klöven direkt från hunden för man vet aldrig hur den reagerar!
 
 
 

Svampletarna

Precis hemkommen från skogen men Ludde och Alex. Vi tänkte åka dit och kika om det fanns några trattisar och ta en fika. Fika blev det men definitivt inte lika mycket svamp. Jag tycker man läser lite här och var att folk har plcokat så mycket svamp men här finns det verkligen ingen alls. Jag blir så ledsen i svamphjärtat då eftersom det är så gott att ha på mackan och så roligt att plocka. Dock fanns det många minismå så vi hoppas på massa regn här nu så har dom nog tagit sig om en vecka och då ni svamparna får ni passa er! Ikväll blir det nog ut och lägga ett spår tror jag. Då kanske jag ska dokumentera i bilder hur gör jag gör steg för steg. Vad tycker ni om det?
 
Såhär sitter Ludde när vi fikar. Mest för att slippa ha en hund i ansiktet under tiden haha :) Han sitter där så fint och bara tittar ut. Vår bil är så fiffig att man bara kan öppna rutan där bak nämligen!
 
 

Alex väntar på att få hugga in 
 

Såhär mycket (lite) svamp hittade jag 
 
 
 

Viltspår - hur fortsätter man?

Det andra spåret du lägger till din hund bör vara ca 200 m långt och innehålla en rundad vinkel. Du kan sedan efter han utöka längden på spåret och börja lägga vinklar i 90 grader. Du ska även börja dra ut på liggtiden alltså så att spåret får ligga längre och längre tid så att hunden vänjer sig vid att leta i spår som har legat några timmar. Om du är intresserad av att börja tävla med din hund så måste du först och främst göra ett anlagsprov. Allt eftersom hunden blir mer och mer van så kan man även börja göra bloduppehåll. Det vill säga att du slutar bloda ett visst antal meter och bara drar klöven efter dig. Detta är enklast att börja med på raksträcka och bara en kort bit.
 
Jag hoppas att dom här beskrivningarna kan ha varit till någon hjälp och att fler vill prova viltspår med sina hundar för enligt mig och Ludde så finns det inget roligare!
 
 
 
 
 
 

Ny spårsele

Jag råkade visst klicka hem en ny spårsele här om dagen till Ludde. Visseligen så behöver vi en ny så jag antar att det är värt de ynka kronorna jag gav för den. Beställde från Engelsons eftersom jag tycke det va så bra sist jag beställde därifrån och då va det mina jaktbyxor. Dessa använder jag bara när vi är i skogen, trädgården eller i spår och än så länge har dom faktiskt varit toppenbra. Jag beställde selen i storlek wachtel så den borde passa honom. Jag ville ha en i reflex med en sådär flärp som man sätter linan i eftersom jag tycker det känns bäst helt enkelt. Den var faktiskt väldigt billig, 49:- gav jag för den. Hm undrar vad det är för fel på den då haha. Vi får hoppas på det bästa annars får jag helt enkelt se mig om efter en till. Den borde dimpa ner i brevlådan imorgon eller onsdag så får helt enkelt skriva om ett utlåtande då. Selen hittar ni här! Och såhär ser den ut!
 

Viltspår - hur gör man?

Det första spåret som du lägger till din hund (motivationsspår) ska vara ca 10-20 m långt över väldigt enkel terräng. Hunden ska få lära känna lukten av blod och klöv och ska givetvis även få lära sig vad som ligger i slutet av spåret. Nämligen den roliga klöven! Ludde tyckte klöven var jätteäcklig från början men efter att ha lekt lite med den och fått ha den att tugga lite på så är det den bästa som finns. Man gör en start i spåret genom att sparka lite i marken och sen droppa blod i det uppsparkade. Sedan drar man klöven i marken hela vägen och doppar oregelbundet med blod (jag brukar lägga ca var 3e meter). När du lagt klart ditt spår så brukar jag binda fast klöven i något så man vet att den finns kvar när man kommer tillbaka. Och när du ska gå tillbaka så se till att inte gå i spåret, gå gärna en annan väg tillbaka.
 
 
Sedan får man vänta en stund, i början kanske några minuter och sedan så förlänger man väntetiden beroende på hur länge man har hållt på. Vi brukar vänta 5 timmar ungefär.
 
När ni går spåret så går ni fram i vanligt halsband och koppel men vid spårstart eller en bit innan spårstart så byter ni till spårsele och lina, se till att trassla ut linan. Sedan går man fram till spårstart och visar hunden lite försiktigt vart spåret startar och säger "spår" eller "sök" eller det man tycker passar bäst. Oftast så förstår hunden ganska snabbt vad det är den ska leta efter och göra, men går det lite trögt framåt så kan man hjälpa till genom att visa på spåret igen och berömma när det går framåt. Skulle hunden stanna eller avvika från spåret brukar jag inte göra någonting mer än att bara stå still med naveln åt det hållet spåret går och sen vänta in hunden. När hunden sedan hittat till spåret igen så fortsätter man gå framåt. Detta blir hundens belöning men man kan även berömma. Hittar hunden inte tillbaka så kan man ta ett steg framåt och sedan berömma när den hittat tillbaka.
 
 
När hunden hittat klöven är det viktigt med massor av beröm och att den får känna sig duktig. Låt hunden leka och tugga lite på klöven. Tycker hunden att klöven är lite äcklig så gör den till en leksak, dra den i marken, kasta den, eller gör något annat roligt. Som sagt så tyckte Ludde att den va äcklig i början men nu är den det bästa som finns nästan. Ta sedan av sele och lina och sätt på halsband och koppel istället. När du ska ta klöven ifrån hunden så se till att byta med något annat istället för att bara ta den. Byt med leksak, godis eller något annat roligt. Vissa hundar kan nämligen reagera på att man tar klöven även om de aldrig visat det beteendet innan. Så var noga. Se även till att hunden har tillgång till vatten efter spåret, även om det är ett kort spår. 
 

Viltspår - viktigt att tänka på

Det finns vissa saker som jag kan tycka är bra att tänka på när man spårar med hund. Saker som kan vara bra att ha eller veta!
  • Se till att ha koll på jaktsäsongerna och speciellt premiärerna!
  • Både du och hunden får gärna ha reflexväst
    så man syns tydligt när man lägger spår och går spår
  • Hunden måste kunna ha tillgång till vatten efteråt. Går man långa spår kan det vara bra att erbjuda vatten i spåret eftersom de kan behöva blöta upp slemhinnorna lite. 
  • Jag har alltid med mig våtservetter i byxorna så att man enkelt kan torka av sig om händerna.
  • Ha oömma kläder!
  • Ha alltid med dig mobil, om något skulle hända!
  • Tala alltid om för någon innan du går ut och lägger spår!


Viltspår - vad behövs?

Vad behövs för att lägga ett viltspår?
Det du behöver till din hund är sele och lina. Detta kan du köpa på lantmännen elker någon djuraffär. Min lina är 15 m lång men avklippt till 10 nu. Plastband och klädnypor (som du kan göra snitslar av) kan man köpa på till exempel ICA eller panduro. Om man inte vill göra snitslar på det viset så kan man använda andra grejor som till exempel plastpåsar eller vanliga band, det är bara använda fantasin. Klövar kan vara lite svårare att få tag i men man får höra runt på slakterier, jägare eller någon viltbod. Du kan använda klövar från vilket klövvilt som helst. Jag använder blodmjöl när jag lägger spår och detta går att hitta hos till exempel lantmännen. Blodmjöl är egentligen avsett som växtnäring men funkar utmärkt till spårläggning också. Jag tar ca 2 tsk blodmjöl och spär ut det med 2-3 dl vatten i en stänkflaska. En stänkflasa ordnar du enkelt själv genom att använda en flaska med en typ pipkork på eller så slår man hål i en kork till flaskan med en spik. Man kan även använda riktigt blod om man  vill det men då krävs det tillstånd från jordbruksverket. Det kan man läsa mer om på deras hemsida. Man behöver även ett snöre som man kan binda i änden på klöven så att man kan släpa den efter sig. Jag har även alltid med mig våtservetter i byxorna om det är så att man blir jättekladdig om händerna av till exempel blod. Oömma kläder och stövlar är definitiv att föredra då man ska klara av att gå i alla möjliga terränger. Hoppas att ni förstod annars får ni jättegärna komma med frågor så ska jag svara på dem så fort som möjligt! Imorn blir det mer om spår! 
 


Favoriterna

Det här är alltså Luddes absouluta favoriter. Boll på snöre och strumpa á la begagnad. Igår trippade han ut ur mitt sovrum som om han gick på moln och han såg så mallig ut. Då såg jag att han hade en strumpa i munnen men hann inte göra något förrän jag såg att han hade lagt sig i sin bädd med stumpan under huvudet och dragit världens längsta det-är-dags-att-sova-suck. Kände att jag inte riktigt kunde resa mig upp och ta strumpan när han såg så nöjd ut (det är det där med samvetet ni vet). Han fick helt enkelt ha sin strumpa kvar och han har inte lagt den speciellt långt ifrån sig sen dess. Detta är alltså en av husses gamla svettiga strumpor som har blivit en klar hit. Han brukar inte sno strumpor men den här var det nog något speciellt med. Den andra favoriten (boll på snöre) köpte jag för några månader sen på ICA. Såg den och förstod direkt att den skulle göra succé. 49:- som hittat! Man kan dessutom kasta sjukt långt med den. Ludde ser så rolig ut när han går omkring med den här inne eftersom han  håller den längst ut i snöret så bollen blir hängandes. Han kan bara sitta med den i munnen och bollen hänger ut och där sitter han skitnöjd. Ibland skakar han på den och ska dödas och då slår han sig själv i huvudet med bollen. Det är extra roligt tycker både han och jag! Men Ludde är en såndär som väljer sina leksaker med omsorg. Vissa har han sparat sen har bara var 8 veckor gammal och vissa flisar han på 5 min det är så olika. Men dom här har överlevt ett tag och har svårt att tänka mig att han skulle tröttna allt för fort!
 
 

Spår

 Ett spår hann vi med ikväll också men nu blir det lite vila för Ludde i några dagar eftersom vi har spårat sen i tisdags varje kväll. Idag blev det ett spår på ca 500 m, 3 bloduppehåll och 3 vinklar och han klarade det galant. Till och med bättre än resten av veckan så träningen ger verkligen resultat. Det var över stig och även över en bäck så det känns skönt att klara bäcken också. Det är så skönt att bo med naturen inpå knuten. Det är bara att gå ut och fixa det helt enkelt så jag kan inte skylla på att det är långt att åka om jag ska lägga spår någon gång. Men vi får helt klart bli bättre på att spår i totalt okänd skog!
 


Såhär kan det se ut om man följer med oss ut i spåret
 
 

En kort sammanfattning

Hoppla hoppla! Det var visst ett tag sedan jag uppdaterade märker jag. Jag frår skylla det på att jag har haft mycket att göra i sommar och att min dator beslöt sig för att kasta in handduken och lägga av. Nu har saker och ting börjat lugna ner sig igen och en ny dator är införskaffad så förhoppningsvis kan jag komma igång på riktigt igen. Det har inte hänt överdrivet mycket över sommaren mer än att det har varit mycket jobb för min del. Jag tror det är lättare att försöka ta upp saker i enskilda inlägg istället för att samla alla grejer i ett. Så jag kan helt enkelt berätta om vad som är på gång nu istället. Vi är mitt uppe i en flytt här hemma och ska bege oss in till ett ställe i Nybro som heter Hanemåla, där ska vi landa ett tag och sen vidare igen som det ser ut nu. Ludde och jag spårar på som aldrig förr eftersom vi planerar att kunna boka ett anlagsprov snart. Vad vi ska göra efter det får vi se. Alltså om vi ska tävla eller eftersöka på riktigt. Det är något som magkänslan får bestämma lite längre fram. Förhoppningsvis kan vi göra anlagsprovet tillsammans med Alex syster som har flyttat ner till Kalmar igen med sina två hundar. Jag tänkte avsluta inlägget med lite bilder från i somras. Ni får nog tyvärr leva med att det blir lite mobilbilder framöver eftersom jag inte kan hitta allt till kameran. Misstänker att grejerna ligger i en flyttlåda någonstans. Ska försöka hinna med ett inlägg till ikväll. Men vad vill ni läsa om? Kanske om lite spår? Eller mer hund över lag eller mer om loppisgrejor? You name it! Jag behöver tips! Här kommer i alla fall en sammanfattning av sommaren i bilder!
Vi sjösatte båten och givetvis så ville alla vara med och hjälpa till, även hundar
 

Alex och jag upptäckte platser där vi varit förra året och lämnat spår efter oss
 

Vi har plcokat massor av jordgubbar 
 

En jättefin skolavslutning var vi också på. Min bror som slutade 2an. Han börjar bli stor nu den lille
 

 

Det har varit alledeles för många sånnahär dagar. Här är en av dem. Påväg hem från jobbet.
 

Jag har haft det så lyxigt att jag har kunnat haft med Ludde på jobbet!
 

Det har badats en del för Luddes del men för mig har det bara blivit 2 dopp tyvärr
 

Ludde har även gått och blivit riktigt hussesjuk. Bara han inte glömmer bort mig haha 
 

RSS 2.0